Saker som är bra med Spanien

Fortfarande inne i en förälskelsedimma efter Sverigeresan försöker jag påminna mig om det fina med Spanien. Andra utlandssvenskar känner kanske igen i tankesättet att "i Sverige är det minsann bättre...", och ja, det är nog väldigt lätt att klanka ner på andra länder när en är född i ett så bra land som Sverige, där så gott som alla har tak över huvudet. Här kommer i alla fall en lista över saker som Spanien klår Sverige i.
 
 
1. Det här med att hälsa
Säga hej? Vinka? Ta i hand? Kramas om man setts innan? Vem vet hur man hälsar på "rätt sätt" i Sverige. I Spanien behöver man inte tveka. Här utbyts kindpussar, vän eller främling. Kindpussar, eller handslag om det är två män, regerar här.
 
2. Det sociala livet
Man prioriterar att umgås utanför hemmet och ofta som familj i Spanien. Föräldrar tar med sina barn på allt möjligt. Känns som att hemmamys är grejen i Sverige. Kul att komma ut ibland, tycker jag.
 
3. Maten
Det kan vara svårt att hitta bra ställen på nya platser i Sverige, tycker jag. Lätt som en plätt här. Billigt och bra, för att inte tala om konceptet tapas. Bra grej.
 
4. Social kompetens
I Spanien pratar folk gärna med varandra - och de är bra på det. Fråga vem som helst om vägen eller klockan och ingen kommer att titta konstigt på dig. I Sverige finns det mycket trevligt folk, men även många bittra.
 
5. Smidigt med husdjur
Lätt att ta med sig hunden på restaurang. Uteserveringarna (i Sevilla) är öppna året runt.
 
6. Språket
Lägger man ner tid och engagemang är spanska ett relativt enkelt språk att lära sig med oftast tydliga regler. Svenskan är däremot ganska krånglig med sex pluralsböjningar, genus utan genus (en och ett) och kluriga uttal.
 
7. Att ta till vara på dagen
Lunch klockan tre och middag klockan tio. Spanska dagar är helt klart längre och aktiviteter, såsom jobb, kurser eller studier, kan planeras in ända in på senkvällen.
 
8. Klimatet
Även om jag själv är ett stort fan av årstider och varierande väder vore det orättvist att inte ta upp klimatet. Södra Spanien kan, med sitt medelhavsklimat, stoltsera med milda vintrar och långa varma somrar. 
 
9. Frukt och grönt
Tomater, vattenmelon, fikon, körsbär, paprikor, apelsiner, bananer, kaktusfrukt osv. Växer det här smakar det bättre.
 
10. Patriotism
Även om Spanien inte är det bästa landet i världen, tycker många spanjorer det. Och det känns fint ändå, att de vågar vara stolta över sitt eget land, medan det i Sverige nästan känns lite skämmigt att vara svensk och känna sig stolt.
 
Håller ni med?
 
, Spanien | Spanien, Sverige, kulturkrockar | |
#1 - - Jenn - forever abroad:

Åh ja, håller med. Det får mig att genast vilja åka dit! Jag och mina vänner i Sverige pratade senast idag om att köpa en hus i Spanien och bara, flytta dit... Allihopa i ett kollektiv ;)

Svar: Vilken dröm! Kanske är det man ska göra, få hit alla man känner och bo i kollektiv :)
dearsally

#2 - - Michaela:

Det låter väldigt najs måste jag säga! :) Det är bra att du inte fastnar i att se det negativa och hittar ljuspunkterna :)

Svar: Haha, ja det är så man får göra :)
dearsally

#3 - - We are Nodes resblogg:

Intressant lista. Har själv bott i Spanien (Madrid & Barcelona) och håller med om en hel del punkter. Tror dock att "rörigheten" är det som får mig att minst vilja bo i Spanien permanent, kanske är det en känsla som går över när man vänjer sig vid landet mer och mer.

Svar: Gud, rörigheten! Håller med. Folk är generellt ganska dåliga på struktur.
dearsally

Upp