På fjärde våningen

 
Fy vilken seg morgon. Pga förkylning har jag svårt att sova bra om nätterna. Spanjoren vaknar han också av mina snörvlande läten. Ni vet sådana där plåster man sätter över näsan för att ha lättare att andas under natten? Fungerade inte alls för mig. Om ni sitter på en dunderkur mot förkylningssnuva, hör gärna av er. En vecka av dålig sömn är alldeles för mycket. Skönt är i alla fall att det är torsdag, vilket betyder sista arbetsdagen för veckan.
 
Ovan har ni förresten en sneakpeak på vårt vardagsrum. Vi bor på fjärde våningen (alltså botten + fyra). Än så länge har vi bara inskyddsgardiner, vi har liksom inte hittat rätt än. Till våren ska jag inreda balkongen. Massa grönt och ett litet bord vill jag ha. Kanske ett citronträd. Det blir fint det.
 
Hemma hos mig | Hemma, Sevilla, Spanien | | 5 kommentarer |

Slaget om dammsugaren

 
Så här har mina mornar sett ut den senaste veckan. Massa tedrickande och varma tröjor. Jag har dragit på mig ännu en långdragen förkylning. Innan helgen pratade vi om att åka på utflykt på lördagen, men när helgen kom orkade vi inte göra nånting annat än att hänga i soffan och sova siesta. Och ja, köpa en dammsugare. För spanjorer är det viktigt att ha rena golv och de verkar överlag tycka att dammsugare är något man bara behöver för att göra rent mattor. För resten av golvet funkar en sopborste och skyffel fint. Efter att ha lagt fram förslag om en dammsugare några gånger och varje gång bemötts av Spanjorens oförstående blick blev jag både förvånad och lättad när han sa att nu när vi har en matta måste vi köpa en dammsugare. Perfekt, tänkte jag. Nu kommer jag äntligen slippa ödsla tid på att sopa golvet "rent" (för blir det ens rent?) varje vecka. På elektronikvaruhuset tyckte han att dammsugarna var dyra, särskilt eftersom att vår bara skulle användas för mattan. Vi kom i alla fall hem med en, en liten smidig påslös dammsugare. Jag kunde inte bärga mig och monterade vår nya pryl på en gång. Och den går så fint! Spanjoren kan fortsätta sopa golvet om han vill, man gör ju så här av tradition, men jag kommer i fortsättningen ta fram dammsugaren. Våra 80 kvm har aldrig varit så rena som nu. 
 
 
| kulturkrockar | | 3 kommentarer |

Att strukturera sin tid

Här, hemma hos mina föräldrar, kan jag alltid andas ut och samla energi.
 
Det bästa med mitt jobb är att jag bara jobbar fyra dagar i veckan, och därmed får tre dagars helg. Mina lediga fredagar brukar jag nyttja till att göra sådant som jag inte hinner under veckan, såsom tvätt, städning och andra sysslor. En av mina ambitioner för 2016 är att använda min tid mer effektivt. Dels för att bli mindre stressad, men också för att få mer tid över. I mitt jobb som lärare krävs det en del planering, rättningar och ibland skriver vi omdömen om eleverna. Saker som tar tid från mitt privata liv, så att säga. För att få mer struktur och starkare rutiner har jag lagt till mig med några nya vanor.
 
Det här har jag börjat göra:
 
1. Göra ett schema
För mig fungerar det bra att göra ett dagsschema. Att veta vad som ska göras och hur mycket tid som ska läggas ner gör mig mindre stressad. 
 
2. Skriva listor
Jag skriver listor för ALLT. Handling, ärenden, andra saker som måste inhandlas, saker som ska packas, mejl som ska skickas, julklappsidéer... Att skriva ner saker gör att du slipper gå runt och tänka på det hela tiden och det gör det lättare att komma ihåg allt. Att checka av saker ger dessutom en känsla av nytta.
 
3. Planera måltider
Att inte veta vad man ska äta till middag en dag kan stressa vem som helst. Vi började lite smått med matscheman under hösten, men det föll bort lite. Men det är så mycket skönare att ha en plan. Framförallt eftersom vi då kan veckohandla istället för att åka till affären flera gånger på en vecka.
 
Än så länge fungerar det fint och jag känner mig redan mindre stressad än innan jul. Fantastiska känsla!
 
Dagar | 2016 | | En kommentar |
Upp