Helg och förkyld

 
Den här helgen hade vi planer på att åka till Solkusten och stranden, men jag blev sjuk i torsdags. Förkyld. Riktigt tråkigt har det varit och jag var knappt utanför lägenheten. Blir alla lärare sjuka ofta? Kanske måste kroppen vänja sig vid spanska bakterier. Den här veckan fortsätter jag jobba mycket, men tänk att snart är det sommarlov! Jag har inte haft en riktigt sommarlov på flera år, men i år! Äntligen! Och det bästa av allt är att jag den här sommaren inte behöver flytta någonstans, vilket annars varit lite av en tradition. Hursomhelst gör det inte så mycket att det här helgen var (fruktansvärt) händelselös. Förra helgen i Barcelona var så himla bra och i veckan kommer bilder. Håll utkik!
 
 
Dagar | | 2 kommentarer |

- salmorejo -

 
 
Någon matfotograf är jag inte, men jag tänkte ändå att jag skulle dela med mig av en svalkande och matig rätt såhär i försommarvärmen - salmorejo! Den här spanska rätten är en slags kall grönsakskräm. Råa grönsaker mixas samman och soppan toppas traditonellt med hackat ägg, skinka och olivolja. I vårt hem är delar vi ofta  på matlagningen, och det här är Spanjorens paradrätt. Den är fräsch, kan enkelt göras vegetarisk genom att skippa skinkan och perfekt en varm sommardag!
 
För att göra salmorejo för tre-fyra personer behövs:
1 kilo goda tomater (alltså inte sånna där plastiga tomater som finns i butikerna på vintern)
1 grön avlång paprika (så kallad italiensk paprika)
1 vitlöksklyfta
200 g vitt bröd, typ baguette
1,5 dl olivolja
2 teskedar salt 
citronsaft
 
Till toppingen behövs:
tre kokta ägg
ett par skivor lufttorkad skinka
olivolja
 
Mixa samman tomaterna och lägg därefter i brödet och låt vila cirka 10 minuter och mixa. Ha sen i alla övriga ingredienser, mixa slätt och servera i skålar. Toppa med kokt hackat ägg och lufttorkad skinka och ringla slutligen över en skvätt olivolja. Klart! Servera gärna med några tapas såsom lite ost eller oliver.
 
Tips! Gör gärna en extra portion så har du lunch dagen efter. Den är nästan ännu godare då.
 
 
Recept | Spanien, recept, spansk mat | | 2 kommentarer |

En riktigt bra souvenir

 
Dessa tjusiga polaroidvykort knep jag i Barcelona vår sista dag där. Tanken var att de skulle skickas till min farmor och mormor, men eftersom Spanien är ett katolskt land och detta var en söndag var alla butiker där frimärken kan inhandlas stängda. Det gör inget. Kanske skickar jag dem från Sevilla, kanske behåller jag dem. Vykort är för övrigt en utmärkt souvenir som tar lite plats och som dessutom kan skickas vidare och på så sätt sprida lite gläjde när man själv har tröttnat. Personligen föredrar jag absolut ett vackert kort i stället för krimskrams. Dessutom gör de sig fint på väggen, anslagstavlan eller kylen, och blir fin påminnelse om resan.
 
Skickar ni vykort när ni reser? Samlar ni på några souvenirer?
 
Dagar | | 6 kommentarer |
Upp