Gällivare och Malmberget

Efter att ha stannat i Storforsen åkte vi vidare mot Gällivare och Malmberget.
 
 
Anledningen till att vi stannade till här är av personliga skäl. I Gällivare är jag döpt och i Malmberget spenderade jag mina första jular. Min farmor och farfar hade en gång ett hus i där. Min farfar arbetade för gruvan som en gång gjorde att nybyggare kom till den här platsen.
 
Sen min pappa flyttade härifrån på 80-talet har gruvan fortsatt att expandera. Eftersom Malmberget ligger ovanför gruvan har vissa delar av staden stängts av pga rasrisken. Liksom i Kiruna tvingas folk flytta och hus överges. 
 
Det avstängda området växer sig större och större hela tiden, vilket var väldigt sorgligt att se. Jag var så liten när jag var här som barn, och jag minns inte så mycket mer än mina farföräldrars hus, men att se en plats förfalla på det här viset är väldigt olustigt.
 
Som på den här pampiga villan som står helt igenbommad och sliten, bakom staketet. Säkert ståtligaste huset i stan en gång i tiden.
 
När vi sagt hejdå till spökstaden Malmberget tog vi bilen upp på berget Dundret, men det får ni se nästa gång.
 
Dagar, Sverige | Lappland, Malmberget, Norrland, Sverige | |
#1 - - Jenn - forever abroad:

Spännande att få läsa och se bilder från sin hemstad, från ett perspektiv utifrån liksom... Kul! :)

Svar: Det kan jag tro :)
dearsally

#2 - - Ida ❊:

Både i gällivare och malmberget har jag spenderat en hel del tid genom åren :) och har också tänkt på det där stora pampiga huset som bara står där och faller, sjukt tråkigt :/

Svar: Så himla tråkigt, men man förstår såklart varför.
dearsally

#3 - - Linnea Aurora:

Åh, förstår att det måste kännas jättekonstigt att se- det är som vissa kvarter i städer som byggdes upp och sedan övergavs helt- mycket konstigt att besöka, det är en sådan konstig känsla?

Svar: Precis så, så märkligt och kusligt.
dearsally

Upp