Dimmiga berg

Det är långhelg i Andalusien. Imorgon firas Andalusiens egna dag, och därför är skolor stängda och många lediga. Räknas man in till gruppen som inte är ledig kan en weekend någonstans känns lite avlägset. Därför tänkte vi att en tur på några timmar vore uppfriskande nog. Ibland vill man ju bara se något nytt. En timme bort från Sevilla hittar man alltså det här:
 
Det var som att vi inte var i Spanien längre. Det var dimmigt och bergen reste sig upp och över molnen. Det vi såg framför oss hade lika gärna kunnat vara sydamerikanska djungler, och inte grönskande olivträd.
 
Ser ni vägen högt där upp på berget? Dit skulle vi. Uppe på berget finns flera vita andalusiska byar, exempelvis Zahara de La Sierra.
 
Och dimman höll i sig . Vi åkte på smala slingriga vägar. Här finns flera hikingleder så vi mötte ganska mycket folk. 
 
1300 m ö h. Den friska luften kändes skön i lungorna och vi bestämde att hit kommer vi tillbaka.
 
Spanien | Andalusien, Cadiz, Spanien, bo i spanien, utflykt | | 2 kommentarer |

Dagsutflykter att göra i Andalusien

Idag hänger regntunga bruna moln över storstaden och vad passar då bättre än att drömma sig bort för en stund? Här har jag samlat ihop några av mina bästa tips på platser att besöka runtom Sevilla (Andalusien) som du kanske inte hittar i en guidebok.
 
 
Aracena (Huelva)
I bergsbyn Aracena hittar man slottsruiner, en droppstensgrotta och gator kantade av vita andalusiska hus. Trots att slottsruinerna i sig inte är mycket för världen är det absolut värt att ta sig upp på berget där de ligger, för där uppe väntar en fantastisk utsikt över det böljande gröna landskapet. Nere i byn kan man hitta genuint lagad spansk mat och butiker med lokalt producerade produkter som korv, honung, flätade korgar och keramik.
 
Las Minas de Rio Tinto (Huelva)
Inte långt från Aracena hittar man Rio tinto - rödvinsfloden - som fått sitt namn av den röda färgen som färgar vattnet som rinner genom roströda marker. Med sin utomjordiska karaktär lockar området till sig besökare från hela världen. Här bryts järnmalm i minorna och man kan besöka parkens museum och åka tåg genom det röda landskapet. 
 
Landskapet runt Río Tinto
Ronda (Malaga)
Ronda är en sån där plats som man brukar höra om när man frågar om fina platser att besöka, och med rätta. Staden delas av en ravin och är sammanknuten av den karakteristiska bron hundra meter ovan floden. Staden ligger på ett berg som bjuder på svindlande vyer och mysig karaktär. Ett tips är att ta sig till lusthuset (se inläggets omslagsbild) och att ta en fika på Confitería Daver
 
Bolonia (Cadiz)
Bolonia, alltså inte italienska Bologna, är en liten by på den spanska sydkusten. Här blåser det jämt - ett riktigt surfparadis. I den lilla byn med ett invånarantal på under 50 personer går hästar, kor och höns fritt. I ena änden av stranden finns en enorm sanddyn som bjuder på vyer över det spanska landskapet och Afrika på andra sidan sundet. På Tripadvisor kan man läsa mer.
 
Bolonia och sanddynen.
El Torcal (Malaga)
Gillar man att vistas i naturen är El Torcal väl värt ett besök. I naturreservatet som kryllar av stenformationer finns flera rutter att gå. I dalen, där korna håller hus, ekar ljudet av bjällror. Här kan man läsa mer om deras rutter, sidan är dock på spanska.
 
Här kan ni läsa om när jag var i Aracena och Las Minas de Rio TintoRonda och El Torcal
 
Guider, Spanien | Andalusien, Bolonia, El Torcal, Las minas de Rio Tinto, Ronda, Sevilla, utflykt | | 2 kommentarer |

Morgonlistan

God måndag hörrni! Har ni haft en bra morgon? Idag ska vi kika lite på mina morgonvanor. Listan är lånad av UnderbaraClara.
 

När går du upp?
Fördelar med att börja jobba kl 16 = sovmorgon alla dar i veckan! Gillar dock rutiner, så går helst upp innan 8.30, men ställer nästan aldrig klockan. Vad är det första du gör varje morgon?
Öppnar alla fönster i lägenheten. Så gör man visst i Spanien pga inga inbyggda ventiler i väggarna. Om det spritter i benen drar jag på mig träningskläder och går på powerwalk. Annars diskar jag upp disken från kvällen innan och slår på Sveriges radio. Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon?
Har ju hela morgonen på mig att göra mig klar, så ibland tar det flera sessioner, men omkring 15 minuter totalt. Är frukost viktig?
Dagens viktigaste mål, har jag hört. Lunch kl 14 gör frukosten superviktig, men helst inte för tidigt. Vad äter du till frukost?
Med massor av matrestriktioner har det tagit tid att hitta en frukost som fungerar för mig. Men just nu har vi tre som fungerar bra: corn flakes med havremjölk, choklad- och banangröt med havremjölk eller rostat bröd med marmerlad eller avokado. Brödet är det enda jag kan äta utan att må dåligt och finns i en brödbutik i Andrés föräldrars hemort. Så mest blir det flingor och gröt. Frukosten avrundas alltid med en kopp te. Är du morgontrött?
Pigg när jag får sova mina åtta timmar. Annars, ganska så morgontrött och opratsam. Vad har du för alarm?
Min inre klocka, dagsljus och då och då en analog väckerklocka. Hur ser en perfekt morgon ut?
Solen skiner och jag går min fem kilometersrunda med en podcast i öronen. Kommer hem, duschar och äter frukost på balkongen i morgonsolen. Vad är det bästa med morgonen? Att få göra mig redo inför dagen i min egen takt.
Hur går du helt klädd på morgonen?
Just nu har jag ett par mjukisbyxor och en fluffig rosa teddy-tröja som det står "you're the icing to my cupcake" på. Tröjan vill jag mest ha på mig hela tiden. Så skön och humörhöjare.
 
Dagar | morgonvanor | | 2 kommentarer |
Upp